Vyhledat
  • NATURHOUSE Smíchov

Dobrý a špatný cholesterol


V našem těle najdeme dva druhy cholesterolu, které tělo potřebuje ve správném množství, aby dobře fungovalo.


Cholesterol je v těle přenášen lipoproteiny, které jsou složeny z bílkovin a tuků. Pokud v lipoproteinu převažují tuky, označujeme ho jako LDL, pokud převažují bílkoviny, mluvíme o HDL cholesterolu.

LDL považujme za „zlý“, protože jeho větší koncentrace způsobuje onemocnění srdce a cév. Je přenášen krví do tkání, kde negativně působí na stěny cév a ukládá se do nich.

HDL cholesterol působí obráceně – odstraňuje cholesterol z cév do jater, odkud je se žlučí vyloučen ven z těla a riziko onemocnění se snižuje.

Tělo si cholesterolu vyrábí tolik, kolik potřebuje, ale my jeho množství zvyšujeme nevhodnou stravou. Hladinu toho „zlého“ zvyšují živočišné tuky, sušenky, levné čokolády, margaríny, zmrzliny a pečivo, rostlinné tuky jeho hladinu snižují.

Je důležité si občas nechat zkontrolovat cholesterol u lékaře, protože hlavně zpočátku nemají jeho vyšší hodnoty žádné zvláštní příznaky. U dospělého člověka by měla být hodnota pod 5,16mmol/l, o vysokém mluvíme nad 6,20mmol/l.

Jestliže máte vyšší hladinu cholesterolu, měli byste změnit váš životní styl, přestat kouřit, zhubnout a více se pohybovat – běhat, plavat, jezdit na kole.

Pokud jde o jídlo, nic nesmažte, nepoužívejte tučné maso, jezte hodně petržele, česneku a hroznového vína, pomáhají hladinu cholesterolu snižovat. Nezapomeňte na čerstvé ovoce a zeleninu, luštěniny a kvalitní ryby.

K tvorbě dobrého cholesterolu přispívá i olivový olej.

A nebojte se si občas dát skleničku kvalitního červeného vína – i to může hladinu dobrého cholesterolu pomoci snížit.

Martina Vierecklová - Výživová poradkyně

8 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vitamíny